Μορφωτικος-Πολιτιστικος Συλλογος Σιατιστας
Lock
Αρχική Τα Νέα μας Ψήφισμα Διαμαρτυρίας

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας

Σιάτιστα 29/04/2010

 

Στη Σιάτιστα σήμερα 29/4/2010 και στα γραφεία του Μορφωτικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας συνήρθε σε εκτατή συνεδρίαση το Δ.Σ. του Συλλόγου αποτελούμενο από τους :

Τσιώνη Νεκτάριο, Πρόεδρο, Σιάσιου Βασιλική, Αντιπρόεδρο, Κατσαώρα Μιχαήλ, Γραμματέα, Καραμπέρη Πολυξένη, Ταμία, Μπόντα Ιωάννη, Υπ. Δημ. Σχέσεων, Σιάσιο Αναστάσιο, Υπ. Περιουσίας και Υλικού και Πούλιο Γεώργιο, Μέλος.

Με ΘΕΜΑ: «ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΒΟΪΟΥ».
Το Δ.Σ. ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:


1.    Εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία του για τη νέα αυτοδιοικητική μορφή της επαρχίας Βοΐου και τον ορισμό της έδρας του υπό σύσταση Δήμου Βοΐου την Νεάπολη,  για τους παρακάτω λόγους:

Α. Η Σιάτιστα αδικείτε κατάφωρα, αν και είναι το τρίτο αστικό κέντρο μέσα στο νομό Κοζάνης, μετά την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, με πλήρεις  υποδομές, διοικητικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές.

Β. Είναι  έδρα της Ιεράς  Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης.  

Γ. Διαθέτει τη «ΜΑΝΟΥΣΕΙΑ»Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη με προσφορά υπηρεσιών σε όλο το Νομό Κοζάνης.(σε όλες τις επαρχίες του νομού)

Δ. Δρούν σε αυτήν 30  σύλλογοι αθλητικοί και πολιτιστικοί με μαζική συμμετοχή των κατοίκων του Δήμου Σιάτιστας.

Ε. Διαθέτει αξιόλογα μουσεία πέραν των μοναδικών αρχοντικών στο νομό Κοζάνης, (Λαογραφικό του Συλλόγου μας, Εκκλησιαστικό, Βοτανικό, Παλαιοντολογική Συλλογή), που επισκέπτονται χιλιάδες έλληνες και ξένοι.

ΣΤ. Τα αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία αξιολογούνται οι πρωτεύουσες στους νέους ΟΤΑ του «Καλλικράτη», οικονομικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά και πολιτιστικά, αναδεικνύουν τη ΣΙΑΤΙΣΤΑ για ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ του νέου Δήμου Βοΐου.  


Γι’ αυτούς όλους τους λόγους θεωρούμε αυτοδίκαια  ότι πρέπει να είναι η πρωτεύουσα του νέου Δήμου η Σιάτιστα.

ΤΕΛΟΣ ας αναλογιστούν όλοι οι αρμόδιοι και πρώτη η πολιτεία την τεράστια προσφορά της Σιάτιστας  σε όλους τους εθνικούς αγώνες (Προεπαναστατική περίοδος: Παπαζώλης Γεώργιος , Μαρκίδες Πούλιου και Θεοχάρης Τουρούντζιας  – σύντροφοι του Ρήγα Βελενστινλή-, Επανάσταση 1821: Νικόλαος Κασομούλης και εκατοντάδες Σιατιστινοί αγωνιστές, Επανάσταση του Μπούρινου 1878, Μακεδονικός Αγώνας, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βίγλα - Φαρδύκαμπος).

Για τη συμμετοχή της σε όλους τους εθνικούς αγώνες και μετά από αίτημα των κατοίκων της  η Σιάτιστα ανακηρύχθηκε  σε Δήμο τιμής ένεκεν το 1953.


2.    Ο σύλλογος μας ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ σε όλες τις κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες του Δήμου, γιατί θεωρεί απόλυτα άδικη την απόφαση  ανακήρυξης της Νεάπολης ως έδρας του υπό σύσταση Δήμου Βοΐου αντί της ένδοξης Σιάτιστας.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος
Τσιώνης Νεκτάριος
 

Η Εφημεριδα

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της  εφημερίδα μας σε ηλεκτρονική μορφή.

Τα Νεα μας

Διαβάστε τα νέα του Συλλόγου.

Δολγκηρα

Η αναστήλωση του Αρχοντικού Δόλγκηρα.

Η Σιατιστα

Τα Αρχοντικα

Οι εκδηλωσεις μας

 

Μαρκιδες Πουλιου