Μορφωτικος-Πολιτιστικος Συλλογος Σιατιστας

Οι Εκδηλώσεις μας

 

Κορυφαίες εκδηλώσεις με παραγωγή πολιτιστικού έργου από τον ίδιο το Σύλλογο είναι:

1. Η Έκθεση που οργάνωσε ο Σύλλογος το 1990 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έκδοση της πρώτης εφημερίδας στη Βιέννη και που περιλάμβανε εφημερίδες των Μαρκίδων Πούλιου –σώζονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης και ευγενώς παραχωρήθηκαν στο Σύλλογο για έκθεσή τους- άλλες εκδόσεις τους από τη Βιβλιοθήκη της Σιάτιστας και της Κοζάνης, σπάνιες εκδόσεις επίσης που αφορούσαν το Νεοελληνικό Διαφωτισμό και την Ελληνική Τυπογραφία και πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη, τη Βενετία και την Τεργέστη.

Ακόμη η Έκθεση περιλάμβανε έντυπα που εκδίδονται σήμερα σε όλο το Νομό Κοζάνης από ιδιώτες και Πολιτιστικούς Συλλόγους, καθώς και νεολαίους και τέλος εκδόσεις αναφερόμενες στη Σιάτιστα.

2. Προκήρυξη Διαγωνισμού μεταξύ των μαθητών όλων των σχολείων της Σιάτιστας για τη φιλοτέχνηση της καλύτερης αφίσας και τη συγγραφή της καλύτερης έκθεσης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έκδοση της εφημερίδας «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» και βράβευση με Έπαινο και χρηματικό Βραβείο των τριών καλύτερων.

3. Διαρκής Έκθεση καλλιτεχνικών φωτογραφιών το 1991 με θέμα τα Αρχοντικά της Σιάτιστας, που οργανώθηκε με Δωρεές Σιατιστινών Ευεργετών εντός και εκτός Σιάτιστας και Ελλάδας και έξοδα του Συλλόγου, υπό την επίβλεψη ειδικευμένου Αρχιτέκτονα –Αναστηλωτή μεταβυζαντινών μνημείων, που αυτήν τη στιγμή δε λειτουργεί, λόγω του ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί χώρος αξιοπρεπής για τη στέγασή της και την οποία επισκέφθηκαν, όσο λειτουργούσε μέχρι το 1996, όχι μόνο οι απανταχού Σιατιστινοί, αλλά και χιλιάδες επισκέπτες και ειδικοί μελετητές από όλο τον κόσμο, ακόμη και από τη μακρινή Ιαπωνία, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ κ.α. και εκφράστηκαν με τα πιο κολακευτικά λόγια γι’ αυτήν στο Βιβλίο Επισκεπτών του Συλλόγου.

4. Παραγωγή χιλίων (1.000) σλάιτς με θέμα τα Αρχοντικά της Σιάτιστας, που αποτελεί αρχείο μοναδικό του Συλλόγου, μέσα από το οποίο διασώζονται στοιχεία των αρχοντικών που, ή έχουν καταστραφεί πια, ή χάνονται καθημερινά, δυστυχώς.

5. Η παράσταση του Θεατρικού Τμήματος του Συλλόγου με την αρχαία τραγωδία «ΤΡΩΑΔΕΣ» του Ευριπίδη, το Καλοκαίρι του 1992, που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού την παρακολούθησαν πάνω από 3.000 θεατές από την ευρύτερη περιοχή της Σιάτιστας και από όλη την Ελλάδα.

6. Έκδοση το 1992, πρωτότυπου φύλλου, αφιερωμένου στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, του οποίου η πρώτη σελίδα –σε 80 περίπου φύλλα- ήταν ζωγραφισμένη και έφερε το αστέρι της Βεργίνας, φιλοτεχνημένο με φύλλα χρυσού σε φόντο μπλε –η μοναδική ίσως ζωγραφισμένη με το χέρι εφημερίδα στον κόσμο- και στάλθηκε σε Βιβλιοθήκες, Συλλόγους Σιατιστέων εντός και εκτός Ελλάδας και σε ευεργέτες-δωρητές του Συλλόγου.

7. Η κατ’ επανάληψη εμφάνιση των Χορευτικών μας στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις διάφορων Δήμων της Ελλάδας (Νεάπολης Θεσσαλονίκης, Λέρου, Ολυμπιάδας και Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής, Τρίπολης, Τρικάλων, Αριδαίας κ.α.), τις οποίες μετέτρεψαν σε λαϊκό γλέντι ολονύκτιο ενθουσιάζοντας ακόμη και τους ξένους τουρίστες, στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της UNESCO στην Αθήνα τα τρία τελευταία χρόνια με αυθεντικούς χορούς της Σιάτιστας και της ευρύτερης περιοχής του Βοϊου, καθώς και η εμφάνιση κατά το 1994 του χορευτικού τμήματος παραστάσεων του Συλλόγου στην Κύπρο, έπειτα από πρόσκληση του Ανώτατου Τεχνολογικού Ινστιτούτου Λευκωσίας.

8. Ο Σύλλογος ακόμη, τον Ιούλιο του 1996, προγραμμάτισε και πραγματοποίησε απόλυτα πετυχημένη εκδήλωση με το Εθνικό Ωδείο Χαλανδρίου Αθήνας και τη Σχολή Μπαλέτου των Ασπασίας –αείμνηστης πια- και Μαρίας Κανατσούλη, που ήρθαν να τιμήσουν τη Σιάτιστα, στην οποία πήραν μέρος η Chantal Stigliani-Κανατσούλη, Γαλλίδα πιανίστα διεθνούς φήμης του Conservatoir του Παρισιού, Ευρωπαίοι καλλιτέχνες (πιανίστες και βιολιστές) και την οποία παρακολούθησαν πάνω από 3.000 άνθρωποι από τη Σιάτιστα και τη γύρω περιοχή.

9. Κατ’ επανάληψη ανταλλαγές πολιτιστικές μεταξύ νέων της Ευρώπης με νέους και νέες από την Ισπανία, Σλοβακία, Γερμανία, Αγγλία, Ιρλανδία και συμμετοχή του Χορευτικού μας, έπειτα από πρόσκληση της Διεθνούς Ακαδημίας Πολιτισμού της Σλοβακίας, μαζί με συγκροτήματα από την Αγγλία, Ιταλία και Γερμανία σε εκδηλώσεις διάφορων πόλεων της Σλοβακίας, όπου και απέσπασε το θαυμασμό όλων όσοι συμμετείχαν σ’ αυτές.

10. Πρόσκληση του Συλλόγου μας και προσφορά φιλοξενίας σε παιδιά απόδημων Κυπρίων στην Αυστραλία που έδωσαν χορευτική παράσταση στη Σιάτιστα κατά το Δεκαπενταύγουστο ενθουσιάζοντας τους συμπολίτες μας.

11. Οικονομική ενίσχυση αξιόλογη στο ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και δραστηριοποίησή του για την ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

12. Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ του Συλλόγου όμως και με ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ είναι η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ ΔΟΛΓΚΗΡΑ, ύστερα από εκπόνηση της μελέτης από τον Αρχιτέκτονα-Αναστηλωτή Γιώργο Σαμαρνιώτη, ο οποίος είχε και τη Γενική Επίβλεψη και συνεχή παρακολούθηση του έργου και η οποία πραγματοποιήθηκε από πόρους του Συλλόγου, έκτακτες συνδρομές-εισφορές μελών, γενναίες δωρεές των απανταχού Σιατιστινών, προσφορά προσωπικής εργασίας μελών του Συλλόγου, αλλά και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης LEADER II.

Όλη την παραπάνω δραστηριότητα για την αναστήλωση του αρχοντικού ανέλαβε ο Σύλλογός μας με πλήρη επίγνωση της ευθύνης και του μεγάλου κόστους, γιατί ήθελε να αποτελέσει παράδειγμα σωστής και επιμελημένης αναστήλωσης, χρηστής διαχείρισης των χρημάτων, απόδειξη της αγάπης του με έργα και όχι λόγια για τα μνημεία της Σιάτιστας, που αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες της ταυτότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως για χρόνια τόνιζε μέσα από τα φύλλα της εφημερίδας του, σε μια εποχή όπου σαρώνονται όλες οι αξίες για τη ζωή του ανθρώπου, αλλά κυρίως κίνητρο ευαισθητοποίησης, αφύπνισης και συνειδητοποίησης όλων των κατοίκων πως το μόνο που μπορεί να σώσει τη ζωή σ’ αυτόν το βραχώδη τόπο και να συντελέσει στην παραπέρα ανάπτυξή του, μιας και η κρίση της Γουνοποιϊας όσο πάει και βαθαίνει και η παγκόσμια κρίση απειλεί έντονα την ύπαρξή του, είναι ο αγώνας με κάθε μέσο, ακόμη και με προσφορά προσωπικής εργασίας, όπως συνέβη άλλοτε με την Ύδρευση της Σιάτιστας, η διάσωση των αρχοντικών και των άλλων μνημείων του, που οι αιώνες
τα αγκάλιασαν, τα έκρυψαν και τα σεβάστηκαν, αλλά όχι και η μανία του ανθρώπου για τσιμεντοποίηση και σάρωμα καθετί παλιού που θύμιζε και θυμίζει την παλιά ένδοξη Σιάτιστα.

Τα εγκαίνια του παραπάνω αρχοντικού, που ως κτίσμα είναι του 1700 με 1730, ενώ ο ζωγραφικός διάκοσμός του πραγματοποιήθηκε περί το 1840 από λαϊκούς ζωγράφους που έφερε στη Σιάτιστα από την Κωνσταντινούπολη ο ιδιοκτήτης του, Δημήτριος Δόλγκηρας, έμπορος, πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2003 και σήμερα λειτουργεί πια ως Λαογραφικό Μουσείο, ευπρεπισμένο με αντικείμενα διακοσίων και πλέον χρόνων, που τα δώρισαν οι απανταχού Σιατιστινοί και μέλη του Συλλόγου, όντας όμως και το ίδιο ένα αληθινό κόσμημα, αφού εσωτερικά είναι καταζωγράφιστο με διάφορα θέματα.

Μέχρι τη στιγμή το έχουν επισκεφτεί χιλιάδες Έλληνες και ξένοι και έχουν εκφραστεί με τα πιο κολακευτικά λόγια.

Το έτος 2007 ο Σύλλογος συνεργάστηκε με το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ (Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης) για τη διοργάνωση Έκθεσης και Ημερίδας στη Θεσσαλονίκη (οδός Μορκεντάου 1-Λεωφ. Νίκης), αφιερωμένης στους Σιατιστινούς αδελφούς Μαρκίδες Πούλιου, την οποία εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.

Τέλος αξίζει να τονίσει ο Σύλλογός μας πως όλα τα χρόνια ζωής του προσπάθησε να πράξει, όσο μπορούσε, το καλύτερο για την πατρίδα και πως όλο το παραπάνω έργο πραγματοποιήθηκε και πραγματοποιείται με πολλές θυσίες των μελών του, με δωρεές και προσφορές μεγάλες των Ευεργετών-Δωρητών του, των απανταχού Σιατιστινών, αλλά και με ελάχιστες κατά καιρούς επιχορηγήσεις από την πλευρά της Πολιτείας και του Δήμου μας.

Έτσι αυτοδίκαια ο Σύλλογός μας μπορεί να περηφανεύεται για το έργο που επιτέλεσε και επιτελεί, παρά το ότι οι οικονομικές του δυνατότητες είναι σχετικά περιορισμένες, γιατί πιστεύει πως το έργο του έχει αναπτυξιακή προοπτική και γιατί τον φλέγει η αγάπη για τη Σιάτιστα και την τόσο πλούσια ιστορία της. Γι’ αυτό και θα συνεχίσει την προσφορά του.