Μορφωτικος-Πολιτιστικος Συλλογος Σιατιστας

Ο Σύλλογος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΜΑΡΚΙΔΕΣ ΠΟΥΛΙΟΥ» ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ


Στη γραφική Σιάτιστα – πόλη του Νομού Κοζάνης στη Δυτική Μακεδονία – με την πλούσια και σπάνια πνευματική και αρχιτεκτονική παράδοση, αναπτύσσει αξιόλογη δραστηριότητα ο «ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΜΑΡΚΙΔΕΣ ΠΟΥΛΙΟΥ».

Η ονομασία του Συλλόγου είναι αφιερωμένη στους Σιατιστινούς αδελφούς Μαρκίδες Πούλιου, γιους του Μάρκου Πούλιου, το Γεώργιο και τον Πούλιο ή Πούπλιο, που έζησαν και έδρασαν ως τυπογράφοι και δημοσιογράφοι, αλλά και ως συνεργάτες του Εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή στη Βιέννη, και που στο τυπογραφείο τους τυπώθηκε η αρχαιότερη σωζόμενη Ελληνική εφημερίδα με τον τίτλο «ΕΦΗΜΕΡΙΣ», – πρώτος ο Ζακυνθινός Γεώργιος Βεντότης εξέδωσε ελληνική εφημερίδα στη Βιέννη, αλλά δεν έχει ως τη στιγμή βρεθεί κανένα φύλλο της -ο Θούριος του Ρήγα, οι επαναστατικές προκηρύξεις του και άλλα επαναστατικά έντυπά του, αλλά και κείμενα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, από τα οποία έντεκα (11) σώζονται μέχρι σήμερα στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη, «ΜΑΝΟΥΣΕΙΑ», της Σιάτιστας.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1975 από ανθρώπους που πονούν τον τόπο και μοναδική τους φιλοδοξία ήταν και είναι το ανέβασμα του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου της Σιάτιστας, στόχος που υπηρέτησε αταλάντευτα και αδιάλειπτα ο Σύλλογος μέχρι σήμερα.

Από το 1981 και μέχρι σήμερα ο Σύλλογος εκδίδει εφημερίδα σχεδόν κάθε μήνα με τον τίτλο «ΕΦΗΜΕΡΙΣ», ομώνυμη της εφημερίδας που εξέδιδαν οι Μαρκίδες Πούλιου από το 1790–1797 (Δεκέμβριος) στη Βιέννη, οπότε με τη σύλληψη του Ρήγα και των συνεργατών του, μεταξύ των οποίων και ο εκ των εκδοτών Γεώργιος Πούλιος, η αυστριακή Αστυνομία απαγόρευσε την έκδοσή της και έκλεισε το τυπογραφείο.

Διαθέτει ακόμη τμήματα παραδοσιακών χορών –παιδικό, εφηβικό, ενηλίκων – με πολλές συμμετοχές στο εσωτερικό και εξωτερικό [Γαλλία, Κύπρο (Ανώτατο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Λευκωσίας), Βουλγαρία [Σόφια, Κάρλοβο], Ελβετία [Ζυρίχη], Σλοβακία σε όλες τις μεγάλες πόλεις της.


Ας δούμε τώρα μερικές από τις δραστηριότητες του Συλλόγου:

1. Εκθέσεις Ζωγραφικής και καλλιτεχνικής φωτογραφίας με έργα Σιατιστινών καλλιτεχνών –αυτοδίδακτων, αλλά και της BEAUTES ARTES του Παρισιού.

2. Εκθέσεις βιβλίων, αγιογραφιών και γκραβούρας.

3. Πολιτιστικά Δεκαήμερα.

4. Έκδοση καλλιτεχνικών ημερολογίων με μόνιμο σχεδόν θέμα τα αρχοντικά και τις μεταβυζαντινές εκκλησίες της Σιάτιστας, από τις οποίες παλαιότερη είναι η Αγία Παρασκευή (1677), αλλά και με θέμα τα έθιμα της Σιάτιστας και τα πανηγύρια, καθώς και αφιερωμένα στο πανανθρώπινο όραμα της ειρήνης.

5. Συναυλίες (Χορωδία Τρικάλων, Ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας, Δόμνα Σαμίου, Συγκρότημα Μαρίας Δημητριάδη και Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μαντολινάτα Θεσσαλονίκης με καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής κ.ά.).

6. Εκδρομές των μελών του στο εσωτερικό και εξωτερικό με σκοπό μορφωτικό και ψυχαγωγικό.

7. Οικονομικές ενισχύσεις για τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλονίκης, την Παλαιστίνη, το Ειδικό Παιδί, τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας, τους Σέρβους, τους Βούλγαρους, τους Αλβανούς, τους σεισμόπληκτους της Κοζάνης και των Γρεβενών και πάμπολλες και διαρκείς ενισχύσεις προς τη UNISEF, το Κέντρο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, τους πυρόπληκτους συμπατριώτες μας ανά την Ελλάδα, αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας κ.ά.

8. Θεατρικές παραστάσεις, με διάφορα αξιόλογα θεατρικά σχήματα από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τα Τρίκαλα και την Κοζάνη, παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας (Αριστοφάνης) και παιδικές παραστάσεις.

9. Ίδρυση κινηματογραφικής λέσχης, που, δυστυχώς, κράτησε μόνο δύο χρόνια και κατά καιρούς κινηματογραφικές προβολές ταινιών ποιότητας.

10. Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Ειρήνη, το Πολυτεχνείο, τη Γυναίκα και το Παιδί.

11. Φεστιβάλ χορών επανειλημμένα, διαλέξεις γύρω από την Παράδοση και το Δημοτικό Τραγούδι.

12. Εκδηλώσεις αφιερωμένες στο Σιατιστινό Δημοτικό Τραγούδι και τα σιατιστινά έθιμα με παραδοσιακούς τραγουδιστές και μουσικούς της Σιάτιστας.

13. Χοροεσπερίδες, για σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των μελών, αλλά και με τους συμπατριώτες.

14. Συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου για Εθνικές και τοπικές επετείους, καθώς και για την τέλεση των σιατιστινών εθίμων.

15. Προσπάθεια και αγώνας μέσα από την εφημερίδα για συνεργασία και σύσφιξη των δεσμών με τους απόδημους Σιατιστινούς εντός και εκτός Ελλάδας, που ανταποκρίνονται συγκινητικά με συνεργασίες τους προς την εφημερίδα «ΕΦΗΜΕΡΙΣ», αλλά και με ηθική και οικονομική υποστήριξη αξιόλογη –ο αριθμός των συνεργατών ολοένα πληθύνεται, αλλά και των ευεργετών-δωρητών η ανταπόκριση είναι άκρως συγκινητική.